Divendres, 12 Juliol 2013 12:05

La importància de cuidar-se els sentits des de petits

joomplu:677

Cuidar-se la salut visual i auditiva no és un caprici de nens, sinó una necessitat tant en l’edat primerenca com en els adults

La parla, el llenguatge i l’audició són una part important de la vida dels infants. La parla es descriu com la capacitat d’emetre sons, mentre que llenguatge va més enllà d’això i es refereix a l’habilitat de comprendre i utilitzar aquests sons. L’audició és necessària per al desenvolupament adequat tant de la parla com del llenguatge. De la mateixa forma, la visió i la seva detecció i tractament primerenc d’aquells problemes que arribessin a presentar-se en la salut dels ulls són essencials per al benestar dels nens.

Són sentits
Perquè al cap i a la fi pel que estem vetllant és pels nostres sentits, per l’oïda i per la visió, aquells que ens donaran més informació i que ens permetran una vida més intensa. Qui s’atreveix a no cuidar-se’ls?

"Qui es pot atrevir a no cuidar-se els sentits, que permeten una vida més intensa?"

Noves eines per a l’adaptació d’audiòfons
Si estem pensant en adquirir un audiòfon per millorar la nostra audició, és molt important escollir un audiòfon que sigui prou flexible per adaptar-se a la nostra pèrdua auditiva i que tingui suficients mecanismes d’ajust, perquè l’audioprotesista pugui variar-ne la resposta en funció de les nostres necessitats auditives.

Fins ara l’audioprotesista modificava aquests ajustos en base a les sensacions que li transmetia el pacient durant la visita de control. Molts cops el pacient es podia descuidar de comentar algun detall rellevant per a l’adaptació o l’audioprotesista podia mal interpretar alguna de les sensacions del pacient i això comportava menys satisfacció i trigar més temps en aconseguir l’ajust òptim.

Des de sempre l’empresa danesa Widex, ha estat pionera en el desenvolupament de noves eines que ajudessin a trobar l’ajust ideal, el més ràpidament possible. Va ser el primer en aplicar el Sensograma (audiometria in situ, amb els propis audiòfons del pacient) cosa que va ajudar a precisar moltíssim l’entrega de potència necessària per a cada freqüència i a escurçar el període d’adaptació.

joomplu:679

Ara ha presentat una innovadora pàgina web completament personalitzada i molt fàcil d’utilitzar, a on l’usuari registrat de la marca, trobarà tota la informació de manteniment i d’ús, del seu model exacte d’audiòfons, però el més nou d’aquest web, és que podrà respondre a un qüestionari individualitzat de satisfacció dels seus audiòfons, des de casa, amb comoditat, i tot el temps necessari. I el seu audioprotesista hi tindrà accés des del gabinet d’adaptació, d’aquesta manera quan el pacient torni a la consulta per fer la revisió, estarem tots més segurs de quins problemes han aparegut i de com poder sol·lucionar-los de manera ràpida i eficient, i així aconseguir una major satisfacció en l’ús dels audiòfons.

"Tot audiòfon millora la teva audició però un d'especial aspira a donar-te un so real"

El perill de la Presbícia

Si tenim més de 40 anys i ens hem adonat que li cal allunyar-se d’allò que està llegint i necessita cada cop més llum per llegir, és molt probable que notem els efectes de la dita “vista cansada”.

Per enfocar des de prop l’ull posa en funcionament un mecanisme “d’acomodació” mitjançant el qual i per l’acció del múscul ciliar es varia l’espessor del cristal·lí i s’aconsegueix enfocar un objecte situat a una distància propera. Amb el pas del temps, el múscul ciliar va perdent elasticitat i fent-se menys potent i el cristal·lí es va fent menys flexible, amb el que la capacitat per acomodar la vista queda bastant disminuïda.
És un procés progressiu i irreversible.

joomplu:679

Pal·liar els símptomes

Per corregir la presbícia fan falta lents monofocals, que compensen el defecte refractiu en una sola distància o bé lents bifocals que presenten gradació per a lluny en la part superior i per a prop en la part inferior.
En la mateixa línia hi ha les lents progressives que serveixen per a qualsevol distància habilitant amb un lleuger moviment de cap la visió segons les zones enfocades. Per últim també ens podem posar en mans de lents de contacte, com les multifocals però sense necessitat d’ulleres. Tot seran opcions per pal·liar els símptomes de la presbícia o vista cansada.

Xavier Oliver
Audioprotesista del Centre Oficial Widex Oliver - Centre Auditiu de Mataró - Pl. de Cuba, 1. Mataró. Tel. 93 757 32 82